Wereldregelgevers maken zich zorgen over Cryptocurrency’s die worden gebruikt bij illegale activiteiten

Uit een rapport waarin de toezichthouders en de traditionele financiële instellingen werden gevraagd, bleek dat de meerderheid het crypto-ecosysteem nog steeds te vluchtig en te riskant vindt.

In een recente studie die samen met de overheid en de toezichthouders werd uitgevoerd, werd geconcludeerd dat zij de crypto-industrie nog steeds als een belangrijke risicobron beschouwen. Deze instellingen maakten zich zorgen over de zelfregulering in het veld en het aantal illegale activiteiten die met digitale middelen worden gefinancierd.

Niet verwonderlijk: Regelgevers maken zich zorgen over de Crypto-regelgeving

De oudste Britse denktank op het gebied van defensie en veiligheid, het Royal United Service Institute (RUSI), publiceerde de studie onder de naam Cryptocurrency Risk & Compliance Survey. Het onderzoek was bedoeld om wat licht te werpen op de algemene perceptie van de regelgeving binnen de digitale-vermogensindustrie en vroeg de waakhonden van de overheid, vertegenwoordigers van cryptocentrales en traditionele financiële instellingen naar hun aandeel in het onderzoek.

Respondenten uit alle sectoren waren het erover eens dat het zelfregulerende systeem binnen het cryptocurrencyveld niet voldoende is. Bijgevolg beweerden ze dat overheidsinstellingen en internationale organisaties zoals de Financial Action Task Force (FATF) moeten ingrijpen om een transparanter en nauwkeuriger wetgevend kader vast te stellen.

Als dat inderdaad gebeurt, denken de deelnemers aan het onderzoek dat er meer institutionele beleggers zullen worden verleid om mee te doen. Bovendien zou een uitgebreide regelgeving de rol van cryptocentra in het dagelijkse betalingsverkeer kunnen versterken.

De meeste respondenten (69%) antwoordden dat cryptocurrencies momenteel te volatiel zijn om contant geld te vervangen. Ze brachten ook mogelijke risico’s naar voren in verband met het omgaan met digitale activa. Overheden en traditionele financiële entiteiten gingen zelfs nog verder door ze te classificeren als een „belangrijke bron van risico’s“.

Crypto In Illegale Endeavors…

De meeste deelnemers, zelfs binnen de cryptografische industrie, schetsten dat digitale activa te lijden hebben onder het feit dat ze in verband worden gebracht met een aanzienlijk gebruik bij illegale activiteiten.

„Respondenten uitten allen hun bezorgdheid over het gebruik van cryptokralen door verschillende illegale actoren, variërend van terroristische groeperingen tot gesanctioneerde actoren en mensenhandelaars. Hoewel het gebruik van cryptocriminaliteit door criminelen slechts ongeveer 1% van alle transacties uitmaakt, blijft het een aantrekkelijke locatie voor degenen die het traditionele financiële systeem mijden.“

Zoals CryptoPotato onlangs meldde, heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie meer dan 300 cryptocurrency rekeningen in beslag genomen, beheerd door drie beruchte terroristische organisaties – ISIS, Hamas, en Al-Qaeda. De Franse autoriteiten hebben ook 29 mensen gearresteerd die naar verluidt jihadisten en Al-Qaeda-leden financieren met behulp van cryptocurrencyvouchers.

Toch zijn ook goed gereguleerde instellingen, zoals bankinstellingen, bij veel illegale activiteiten betrokken geweest. Recentelijk zijn er FinCEN-documenten opgedoken waaruit blijkt dat gigantische banken zoals HSBC, Standard Chartered, Bank of America en JPMorgan Chase de afgelopen decennia biljoenen dollars hebben overgemaakt in verdachte transacties van Ponzi-programma’s en terroristische organisaties.